Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Πρόληψη και σωστή πληροφόρηση τα όπλα κατά των ναρκωτικών

Σκέψεις του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014


Το 1997 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 26η Ιουνίου κάθε έτους ως την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών». Βέβαια για ένα τόσο σημαντικό θέμα, έχουμε χρέος όλοι μας, και η πολιτεία και η τοπική κοινωνία και ο καθένας μας ξεχωριστά, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι κάθε μέρα του χρόνου.
Η χρήση και εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες αποτελεί πλέον μάστιγα του αιώνα κι  έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις .
Η μείωση των χρηστών θα επιτευχθεί μόνο με την πρόληψη η οποία  προϋποθέτει την σωστή πληροφόρηση και εκπαίδευση ώστε να μπορέσουν κυρίως οι νέοι μας να αντισταθούν σε επιρροές.  Να θωρακιστούν ώστε να μην οδηγηθούν στα ναρκωτικά. 
 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία είναι πολλά, αλλά μεγιστοποιούνται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα όπου αυξάνονται αριθμητικά οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.  Ορισμένα μάλιστα άτομα είναι πιο επιρρεπή στα ναρκωτικά. Σπουδαίο ρόλο παίζει το σχολείο και η οικογένεια .
Η οικογένεια  αποτελεί το θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας και έχει μεγάλη ευθύνη για το πρόβλημα.  Μία οικογένεια με σταθερές αξίες, αναγνώριση των ρόλων και αρχές, προσφέρει ασφάλεια στα παιδιά.  Αντίθετα,  η ασταθής γονεϊκή παρουσία, οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις έχουν αντίθετο αποτέλεσμα και συχνά ωθούν τους νέους στα ναρκωτικά.
 Έτσι διακρίνουμε  παιδιά «διαλυμένης οικογένειας» λόγω θανάτου ενός γονέα ή  και των δυο ή λόγω διαζυγίου  όπου νιώθουν αστάθεια και ανασφάλεια να καταφεύγουν σε «εύκολες και γρήγορες» λύσεις του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
 Επίσης τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών που ζουν σε μια οικογένεια που υπάρχει το φαινόμενο της βίας, σωματικής ή ψυχολογικής   καταστρέφουν τις άμυνες των παιδιών με αποτέλεσμα να μένουν εκτεθειμένα σε ένα σωρό κινδύνους που καραδοκούν με πρώτον από όλους τον κίνδυνο που λέγεται ναρκωτικά.
Τέλος τα προβλήματα υγείας καθώς και τα  οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια. Όλα αυτά, παρόλο που φαίνονται απλά και καθημερινά και μπορεί να τα αντιμετωπίζει οποιαδήποτε οικογένεια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιο από τα μέλη της θα καταφύγει στα ναρκωτικά   εντούτοις σε πολλές περιπτώσεις – στις περισσότερες λόγω, ίσως, αδυναμίας χαρακτήρα - τα νεότερα μέλη της οικογένειας σε μια στιγμή απόγνωσης και αδιεξόδου πέφτουν στην θανατηφόρα παγίδα των ναρκωτικών.
Τι χρειάζεται επομένως;
 -Επικοινωνία με τους νέους μας, τα παιδιά μας
-Να μάθουμε  στα παιδιά μας να αποκτήσουν αξίες και να αγαπούν τον εαυτό τους
- Να μη φοβούνται να πουν «όχι» μην τυχόν και δεν γίνουν αρεστά.
-Να είμαστε ως γονείς θετικά πρότυπα μίμησης
-Να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας
-Να τα μάθουμε να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους και τις παρορμήσεις τους.
-Να τους μάθουμε  τον κανόνα πως η χρήση ναρκωτικών είναι απαγορευτική και αν παραβούν αυτό τον κανόνα θα τιμωρηθούν

Στην τοπική μας κοινωνία έχουμε πολλές και ουσιαστικές ελλείψεις στον ευαίσθητο αυτό τομέα.  Μόλις πριν ένα χρόνο ιδρύθηκε στη Δράμα το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΡΑΣΗ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ. Μία δομή που έλειπε από τον τόπο μας. Και που ήδη συνεισφέρει πάρα πολλά στην τοπική μας κοινωνία. Χρειάζεται όμως περαιτέρω στήριξη. Χρειάζεται να λειτουργήσει άμεσα η Θεραπευτική Μονάδα Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων ΟΚΑΝΑ. Και για αυτό το σκοπό έχουμε χρέος όλοι οι δραμινοί να αγωνιστούμε. Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου